image description
Terug naar actualiteiten

Alcoholvrije Saison met de juiste smaak

Alkoholfrei Insel-Brauerei saison
image description
Delen
Bieropleiding Bierista focust zich tijdens Dry January op alcoholvrije bieren en schonk een glas Insel Swimmers Saison Alcoholvrij in. Hoe ze dat bevallen is lees je in onderstaand artikel.

Insel Swimmers alcoholvrije Saison met de juiste smaak

De bieren van Insel-Brauerei Rügen kom je maar mondjesmaat tegen in Nederland. In Duitsland heeft deze brouwerij in korte tijd enorme furore gemaakt. Ik proefde al vele bieren van deze brouwerij. Nu kreeg ik een alcoholvrij bier toegestuurd: Insel-Brauerei Swimmers Ale.
 

Rügener InselBrauerei ligt in het noorden van Duitsland. Het is een brouwerij met een Nederlands tintje. De neven Frans en Andries de Groen zijn mede-eigenaar van deze succesvolle brouwerij. De neven zijn bekend als oud-eigenaren van Grolsch.

In het Duitse Rügen zwaait brouwmeester Markus Berberich de scepter. Deze uiterst kritisch vakman gaat alleen voor de hoogste kwaliteit. Hij wilde alleen alcoholvrije bieren brouwen als hij de beste apparatuur tot zijn beschikking had. Apparatuur waarmee hij alcohol uit het bier kon destilleren, zodat de smaak in het bier blijft. Dergelijke apparatuur vergt een flinke investering, die doorgaans niet voor craft bierbrouwers is weggelegd. Insel-Brauerei Rügen is wat dat betreft een uitzondering.

Met deze voorkennis zijn de verwachtingen rond Swimmers hooggespannen. Swimmers is een Saison en maakt deel uit van een serie van vier alcoholvrije bieren van de Insel-Brauerei. De andere drie zijn Skippers (Special Bitter), Snorkelers (Sea Salt IPA) en Surfers (Summer Ale). Alle bieren zijn – net als alle andere bieren van de brouwerij – gewikkeld in papier.

Bij het inschenken valt gelijk de schuimkraag van het bier op. Bij veel alcoholvrije bieren zie je een matige, snel inzakkende schuimkraag. Niet bij deze Swimmers. De dikke romige schuimkraag is stabiel en blijft lang overeind. De structuur is heel gelijkmatig en fijn. Een lust voor het oog. De kleur van het bier is donkergoud tot amber. Het bier is niet helder; mistig is en omschrijving die in mijn optiek het beste past.

De geur is fris. Ik ruik bloemen, kruiden en fruitige tonen van zoet geel fruit. De zet ik mijn lippen aan het glas, waar nog steeds een stevige schuimkraag op het bier staat. Wat mij qua smaak direct opvalt is de frisheid. Dit is een lekker fris bier. Je wilt gelijk een tweede slok. Het bier heeft een mooie balans. Ik proef duidelijk de invloed van de mout, de gist en de hop. Alles komt mooi bij elkaar.

De smaak is fris en fruitig met tonen van mout, een vleugje karamel en ook een beetje honing. Ook is de smaak komt die kruidigheid weer mooi naar voren, zoals je van een Saison mag verwachten. Genietend van de smaak ben ik echt even vergeten dat het hier om een alcoholvrij bier gaat. Dit bier heeft de volle frisse smaak van een alcoholhoudend bier. In een test met. een bier met alcohol waarbij blind wordt geproefd weet ik zeker dat veel mensen dit bier niet zullen herkennen als alcoholvrij.
Bron: Bierista.nl
Bewerkt: 10/01/2020