image description
Terug naar actualiteiten

Botanisch brouwen is de toekomst

Botanicals Lowlander
image description
Delen

Lowlander brouwt met Botanicals

Sinds 2016 werkt De Kikvorsch intensief samen met Lowlander Beer om de Nederlandse markt kennis te laten maken met bier gebrouwen met botanische kruiden. Lees hieronder hun verhaal:

Lowlander Beer brouwt bieren met botanicals – als knipoog naar deze oude Nederlandse brouw historie die in de loop van de eeuwen helemaal is verdwenen – maar vooral om mensen kennis te laten maken met en te laten genieten van interessante, smaakvolle bieren. Inspiratie haalt Lowlander uit de reizen van de ‘Lowlanders’ naar verre landen en de overvloed aan kruiden en specerijen die daar te vinden zijn; dit is de start van ieder bier. Vervolgens wordt er gebrouwen met deze kruiden, specerijen, fruit en minder gebruikte ingrediënten; korianderzaad, zoethout, bloedsinaasappel en sumak bijvoorbeeld. Het resultaat? Complexe en gebalanceerde bieren met een unieke smaak.

De botanisch gebrouwen bieren van Lowlander:

  • Lowlander White Ale – 5% ABV: een typische bierstijl voor de Lowlands maar Lowlander heeft hun witbier net even anders gebrouwen. Curaçao sinaasappel schil, vlierbloesem en kamille zorgen voor een verfrissend en dorstlessend bier, met een licht bloemige en fruitige afdronk.
  • Lowlander Pale Ale – 4.5% ABV: geïnspireerd door de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers naar New Amsterdam, nu bekend als New York. De Lowlander Pale Ale is gebrouwen met bloedsinaasappel, grapefruit en sumak (Lowlander favoriete citroenachtige specerij, inheems in New Amsterdam). Prikkelend citrus met een licht bittertje en moutige afdronk.
  • Lowlander IPA – 6% ABV: de Britten gingen naar India, de Nederlanders naar Indonesië. Lowlander ‘Indonesian Pale Ale’ is gebrouwen met koriander en witte thee. Herkenbaar hoppig en bitter met een unieke toets van verfrissende citrus en aromatische specerijen.
  • Lowlander Poorter – 6% ABV: Ter ere van de dokwerkers (poorters) die de exotische botanicals in grote zakken van de scheepspoort naar de Amsterdamse pakhuizen tilden. Gebrouwen met aromatisch zoethout (een favoriete smaak van de Lowlanders) en vanille, wat Lowlander robuuste Poorter een mooie diepte en zoetje geeft.

Frederik Kampman, ‘Chief Botanical Officer’ van Lowlander: “Er zijn eindeloos veel botanische ingrediënten en een groeiende interesse is alles wat plantaardig is. We zijn trots dat we deze botanicals kunnen gebruiken, het biedt ons een enorme creativiteit om bier te brouwen met een unieke smaak en karakter. Zo ook ons laatste bier, een American Pale Ale gebrouwen met bloedsinaasappel, grapefruit en sumak. Niet alleen bieden we met onze botanisch gebrouwen bieren meer opties voor smaakvol bier, we verbreden tevens de horizon van het bierlandschap”.